L’Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM) ha presentat la publicació divulgativa «Canvi climàtic a Menorca: Efectes en la biodiversitat»

Vos presentam la publicació divulgativa fruit del projecte BIOCLIMA Menorca 2017-2018: Coneixement, capacitació i difusió dels efectes del canvi climàtic sobre la biodiversitat a la Reserva de la Biosfera de Menorca.

Els investigadors del LINCC,Damià Gomis i Agustí Jansà, han contribuït a l’elaboració d’aquest informe.

L’Institut Menorquí d’Estudis (IME) a través del seu Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM) és l’ens públic encarregat del seguiment científic de la Reserva de Biosfera de Menorca. En aquest context, des de la seva creació l’any 2000, l’OBSAM ha realitzat, entre d’altres, el seguiment de la biodiversitat de l’illa directament o mitjançant la col·laboració d’altres entitats locals, on destaquen el Parc Natural de s’Albufera des Grau, l’Agència Menorca Reserva de Biosfera del Consell Insular, la Societat Ornitològica de Menorca (SOM) i el Grup Ornitològic Balear (GOB Menorca). Així, durant els darrers anys s’ha recopilat una quantitat molt important de dades sobre l’evolució de diferents poblacions. Les sèries de dades més llargues i robustes corresponen a les poblacions d’aus i papallones, les quals s’han monitoritzat mitjançant diferents programes de seguiment estandarditzats: Butterfly Monitoring Scheme (BMS); Seguiment d’Ocells Comuns a Menorca (SOCMe), Projecte Piccole Isole d’estudi aus migratòries, Estacions d’Esforç Constant d’aus nidificants (EEC), recompte d’aus aquàtiques hivernants coordinat per la International Waterfowl Research Bureau (IWRB).

El projecte té com a objectiu general augmentar el coneixement dels impactes presents del canvi climàtic sobre la biodiversitat a nivell local.

Una de les activitats previstes del projecte (A7) era: “Publicació divulgativa sobre la biodiversitat de aus i papallones de Menorca i els efectes del canvi climàtic”.

El Projecte BIOCLIMA Menorca 2017 compta amb el suport econòmic de la Fundación Biodiversidad del Ministeri de Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient.

Volem agrair la col·laboració de les persones i les entitats que, durant tots aquests anys, han fet o col·laborat en algun dels projectes de seguiment de la biodiversitat de la reserva de biosfera de Menorca. Sense el seu esforç individual i col·lectiu, especialment en els moments amb menys recursos disponibles, aquest projecte no hauria estat possible. Igualment, volem agrair la bona disposició i el compromís dels experts del Laboratori Interdisciplinari sobre el Canvi Climàtic de la UIB (LINCC UIB), de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), Universitat de Barcelona (UB) i el Museu de Ciències Naturals de Granollers, que han participat en el projecte Bioclima.

Podeu accedir a la publicació (català i castellà) clicant els enllaços següents:

Canvi climàtic a Menorca: Efectes en la biodiversitat
Cambio climático en Menorca: Efectos en la biodiversidad

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal de notícies!

Propers esdeveniments

XXXIX Trobades Científiques de la Mediterrània – Josep Miquel Vidal

Maó, 16-18 d’octubre del 2024

Més informació [+]


Segueix-nos