La UIB participa en la conferència internacional de la Convenció Marc de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic

En la cimera, que té lloc a Katowice (Polònia), han d’aprovar el reglament de l’Acord de Parísper reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle a partir de l’any 2020

web_COP24.jpg

La Universitat de les Illes Balears participa, com a membre observador, en la conferència internacional de la Convenció Marc de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, que té lloc aquests dies a Katowice (Polònia) i en el marc de la qual és previst que s’aprovi el reglament d’aplicació de l’Acord de París, que regula les emissions de CO2 i altres gasos d’efecte d’hivernacle a partir de l’any 2020. El subdirector del Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic (LINCC) i professor del Departament de Dret Públic, Pau De Vílchez, hi assisteix en representació de la Universitat.

Aquest reglament, entre altres temes, ha d’establir aspectes com ara el suport financer que han de donar els Estats membre, la manera com s’ha d’informar sobre la implementació dels plans estatals d’emissions i com s’ha de comprovar que s’adopten les mesures adequades. També s’hi tractarà la manera com s’ha de fer la transferència tecnològica i de coneixements als països amb menys capacitat, i com s’ha de revisar l’esforç col·lectiu per assolir l’objectiu de l’Acord de París de limitar l’augment de la temperatura.

L’admissió de la UIB a la UNFCCC (CMNUCC) com a membre observador és una fita històrica. Suposa un reconeixement important de l’aportació de la Universitat en la lluita contra el canvi climàtic, alhora que és una gran oportunitat per impulsar la transició de les Illes Balears envers una societat i una economia realment sostenibles, en la qual la UIB té un paper fonamental. Se suma al projecte europeu Clean Energy for EU Islands (Energia Neta per a les Illes Europees), en el qual la UIB participa a través del Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic (LINCC UIB), que vol servir de pont entre l’Administració pública, la societat civil i el sector privat per definir polítiques públiques que garanteixin la sostenibilitat de la nostra societat.

En la CMNUCC hi participen els Estats membre i els membres observadors, entre els quals hi ha organitzacions internacionals, centres universitaris i de recerca, organitzacions ecologistes, governs locals, empreses, organitzacions indígenes, sindicats, organitzacions de dones i de joves, i organitzacions agrícoles. A Espanya, al marge de la UIB, únicament hi havia tres universitats que eren membres de la CMNUCC (la Fundació Universitat Oberta de Catalunya, la Universitat de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya) i quatre centres de recerca (el BC3 Centre Basc per al Canvi Climàtic, el CIDOB -Centre d’Estudis i Documentació Internacionals a Barcelona-, el DARA i Innaxis The Innaxis Research Institute).

La UIB compartirà el mateix estatus que les universitats de Cambridge, Oxford o Harvard i altres centres de reputació internacional. Els membres observadors poden participar en les activitats de la UNFCCC, especialment en les conferències de les parts (COP) que tenen lloc anualment, però també en altres jornades i reunions que s’organitzen durant l’any. A més, els membres observadors poden proposar la realització d’activitats durant aquestes conferències, participar en grups de treball específics i fer aportacions i propostes amb vista als acords que s’han de prendre a les COP.

Data de publicació: 10/12/2018