La UIB obre la porta a més de 5.200 futurs científics de Mallorca

Ciència per a Tothom: un campus ple d’infants i joves que aprenen a fer ciència i tecnologia

WEB1.jpg

Els dies 10, 11 i 12 de maig, el campus de la UIB s’omplirà amb més de 5.200 infants i joves de 77 centres de Mallorca que venen a conèixer com es fa ciència a la Universitat. Podran visitar, observar, tocar, experimentar, amb 61 propostes científiques i tecnològiques que els acostaran a l’aventura de pensar i descobrir.

Inauguració

Dijous, 10 de maig, a les 10 hores, representants de diferents institucions i entitats implicades faran un recorregut per les paradetes de ciència i tecnologia.

Horari

Dijous, 10 de maig de 2018, de 8.30 a 15 hores

Divendres, 11 de maig de 2018, de 8.30 a 14.30 hores i de 16.30 a 19.30 hores

Dissabte, 12 de maig de 2018, de 10 a 14 hores

Les dades

 • 5.235 alumnes: 1.604 de primària i 3.631 de secundària
 • 77 centres de Mallorca
 • 450 alumnes de la UIB voluntaris
 • 60 professors de la UIB
 • 61 activitats per jugar amb la ciència i la tecnologia

Destacam algunes activitats…

 • Els químics reciclam: per entendre la importància de separar els residus per al posterior reciclatge
 • Impacte de la fusió dels gels sobre les costes: presentació d’una maqueta que simula una costa, amb una part de terra emergida (costa alta, illeta i platja) i una part submergida.
 • Com es transmet el bacteri Xylella fastidiosa?: els alumnes podran conèixer en què consisteix la malaltia i quins són els insectes vectors que transmeten el bacteri d’una planta a l’altra.
 • Plantes en acció: els alumnes veuran com les plantes, sense ulls ni orelles, responen al que passa al voltant.
 • Ecoalimentació: afecta la teva dieta el planeta? Es tracta d’una botiga d’aliments on els preus no estan marcats en una determinada moneda, sinó segons la quantitat d’aigua gastada i la quantitat de CO₂ emès en la producció dels aliments que s’hi venen.
 • Museu Virtual Macintosh: un passeig de realitat virtual en 3D per un museu virtual de l’evolució de l’equipament de Macintosh.
 • Neurona: es muntarà una estructura que incorpora un circuit elèctric seqüencial, de manera que quan es doni el senyal s’aniran encenent els leds per simular el canvi de potencial de membrana.

Participació de l’Institut Nacional de Ciberseguretat d’Espanya (INCIBE)

L’Institut Nacional de Ciberseguretat d’Espanya (INCIBE) serà a Ciència per a Tothom amb l’activitat El teu espai de ciberseguretat, en què els participants posaran a prova els coneixements en ciberseguretat i ús responsable de la xarxa i coneixeran les qüestions que es poden trobar en el dia a dia a Internet.

Organització

El Programa d’Orientació i Transició a la Universitat (Port-UIB) organitza Ciència per a Tothom amb el patrocini de la Vicepresidència i Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme, la Conselleria d’Educació i Universitat del Govern de les Illes Balears, l’Obra Social “la Caixa”, Red Eléctrica de España, Santillana Illes Balears i Labolife.

Enllaç al programa i explicació de les activitats: