La UIB contribuirà a la creació d’un atles eòlic europeu

El grup de recerca en Meteorologia participa en el projecte internacional NEWA

Joan Cuxart
Joan Cuxart

La Universitat de les Illes Balears participa, a través del grup de recerca en Meteorologia, en la creació d’un nou atles eòlic europeu en el marc del projecte NEWA. Aquest projecte té com a objectiu principal la realització d’un atles eòlic a Europa, que inclourà l’estat de la qüestió de la modelització del recurs eòlic, així com la generació d’una base de dades experimental creada a partir de campanyes de mesura intensives, que cobriran climes eòlics representatius en l’àmbit europeu.

Els resultats que s’espera aconseguir són, d’una banda, contribuir a una reducció significativa del cost de l’energia eòlica mitjançant la mitigació dels riscs relacionats amb el disseny i l’operació dels aerogeneradors de gran mida, gràcies un coneixement més gran del recurs eòlic; i, de l’altra, millorar la quantificació del potencial eòlic europeu proporcionant dades i models que puguin millorar les eines de planificació espacial.

La Universitat de les Illes Balears participa en aquest projecte de la mà d’altres institucions de l’Estat com el CENER, la Universitat Complutense de Madrid, el CIEMAT i el Barcelona Supercomputing Center.

En l’actualitat, els investigadors de la UIB participen en el marc d’aquest projecte en un experiment que s’està duent a terme a Navarra. L’experiment consta de la instal·lació i monitorització d’una sèrie d’equips de mesura amb els quals es vol explorar les condicions de vent rellevants per a la meteorologia eòlica. També es vol validar les metodologies d’avaluació del recurs i contribuir a generar una exhaustiva base de dades juntament amb les dades obtingudes en altres experiments que es fan a la resta d’Europa en el marc del projecte NEWA.

Data de publicació: 24/07/2018