[SUSPESES] Jornades El Canvi Climàtic i els Desafiaments per a la Seguretat al Segle XXI

The specified slider is trashed.

12 i 13 de març

Sala de Graus d’Economia, Edifici Jovellanos

Campus UIB  | Palma de Mallorca

El canvi climàtic és una de les grans amenaces que planen sobre la humanitat. Considerat un multiplicador de riscos, les seves implicacions van més enllà de l’alteració del clima o l’augment del nivell de la mar i també afecten elements geoestratègics fonamentals, com els conflictes armats, els moviments migratoris o la bioseguretat. Donar una resposta adequada a l’escalfament global és una mesura imprescindible per reduir-ne l’impacte en matèria de seguretat. En aquestes jornades, organitzades conjuntament pel LINCC UIB i el Ministeri de Defensa, pretenem explorar i analitzar, de la mà de destacats experts, tant els riscos generats o agreujats pel canvi climàtic com les respostes que els podem donar.

Programa

Dijous 12 de març 

09:30Inauguració de les Jornades: a càrrec del Comandant General de Balears, Excel·lentíssim Sr. D. Fernando García Blázquez, i del Magnífic Rector de la Universitat de les Illes Balears, Dr. Llorenç Huguet Rotger.
10:00
Dr. Damià Gomis Bosch (Catedràtic de Física de la Terra, Universitat de les Illes Balears, Director del LINCC UIB): La física del cambio climático.
11:00Pausa cafè
11:30Cor. José María Pardo de Santayana Gómez-Olea (Institut Espanyol d’Estudis Estratègics): Panorama Estratégico. Una Visión Global.
12:30Dra. Rosa Giles Carnero (Professora Titular de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals, Universitat de Huelva): La seguridad climática en la Política Exterior y de Seguridad de la Unión Europea.
13:30Pausa dinar
15:30
Cor. Alfonso Romero Arriaza (Cap de l’Àrea de Sostenibilitat Ambiental, SDG de Planificació i Medi Ambient, DG d’Infraestructura, Ministeri de Defensa): Actuaciones del Ministerio de Defensa en materia de Cambio Climático.
16:30 Dr. Olaf Bachmann (Investigador Senior, King’s College de Londres): Climate change and conflict – strategic and operational implications.
17:30 Dr. Martín Ortega Carcelén (Professor Titular de Dret Internacional i Relacions Internacionals, Universitat Complutense de Madrid): La influencia del Cambio Climático en la Seguridad Internacional.
18:30Fi de la 1ª jornada

Divendres 13 de març

9:00
Dr. Miguel Ángel Miranda Chueca (Professor Titular de Zoologia, Universitat de les Illes Balears, membre del LINCC-UIB): Cambio climático, enfermedades vectoriales y especies invasoras.
10:00
Cap. Antonio Donis Quintairos (Regiment de Transmissions núm. 22, Madrid): Ejemplo de apoyo del Ejército de Tierra a la investigación científica en la Antártida (possible connexió en temps real amb la base Gabriel de Castella a l’illa de Decepció, Antàrtida).
11:00 Pausa cafè
11:30
Dra. Susana Borràs Pentinat (Professora Agregada de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals, Centre d’Estudis de Dret Ambiental de Tarragona, Universitat Rovira i Virgili): Migraciones climáticas y seguridad.
12:30
Cor. Angel Gómez Agreda (DG de Política de Defensa, Ministeri de Defensa): Influencia del cambio climático en la política de defensa.
13:30 Conclusions de les Jornades
14:00 Clausura de les Jornades: a càrrec del Delegat del Ministeri de Defensa a Illes Balears, Coronel Jesús Lanza Mollá, i de la Secretària General de la Universitat de les Illes Balears, Dra. Antònia Paniza Fullana.

Inscripcions

La inscripció prèvia és imprescindible per assistir a les jornades. Enviarem un missatge de correu electrònic per confirmar-la ja que la inscripció no és automàtica.

En cas que una vegada acceptada la inscripció no poguessis assistir t’agraïm que el confirmis a la següent adreça de correu (lincc_uib@uib.es) per tal de poder donar cabuda a altres persones que estiguessin a la llista d’espera.


 

 

Hashtag oficial de les Jornades:

#JornadasSeguridadCC

Organitzen: