Els fenòmens meteorològics extrems són cada vegada més freqüents; el règim de pluges està canviant i, durant els últims 30 anys, cada dècada és més càlida que l’anterior. L’escalfament del planeta i el canvi climàtic són una evidència científica i una amenaça emergent per a la salut pública i per a la protecció de les poblacions més vulnerables. Davant aquest desafiament d’abast mundial, quin és el paper de les institucions i dels ciutadans?
Aquesta és la pregunta que enguany es planteja l’Escola de Salut Pública de Menorca i que tractarà en format de taula rodona amb la participació de tres experts en la matèria. L’acte obert a tot el públic tindrà lloc el proper dijous dia 21 de setembre, a les 20.00h, al saló d’actes del Consell Insular de Menorca (Plaça Biosfera, 5 de Maó) amb la presència de Florent Marcellesi, Damià Gomis i Josep M. Jansà. Actuarà de moderador Ildefonso Hernández, membre del Consell Acadèmic i del Consell Assessor de l’Escola de Salut Pública de Menorca.
Marcellesi és diputat al Parlament Europeu per EQUO des de l’octubre de 2016. És enginyer de camins, canals i ports per la Universitat de Lió; urbanista per l’Institut de Ciències Polítiques de París; i té una especialització en cooperació internacional per la Universitat del País Basc. Activista ecologista, forma part del think tank Ecopolítica, del Fòrum de Transicions i de la revista Ecologia política i és un dels fundadors de la Plataforma per un Habitatge Digne d’Euskadi.
Damià Gomis és doctor en Física per la UIB i catedràtic de Física de la Terra des de 2011. És membre de distints comités nacionals i internacionals como el SCAR (Scientific Committee for Antarctic Research), CLIVAR-España o Future Earth. Amb una llarga trajectòria investigadora, a dia d’avui està començant a treballar en el tema d’impactes, tan físics com econòmics i ambientals, del canvi climàtic sobre els ports i les costes espanyoles. Pel que fa a activitats de gestió en I+D, les més rellevants han estat la seva participació a comissions d’avaluació de projectes tant a Espanya como a altres països, i també per a la Comissió Europea.
El Dr. Josep M. Jansà treballa al Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) des de l’any 2012 i és cap de Secció d’Intel·ligència i Resposta Epidèmica. Ha ocupat diferents càrrecs a nivell regional, nacional i internacional en les àrees d’epidemiologia de malalties infeccioses, vigilància de salut pública, salut comunitària, abús de drogues i salut mental. Durant els últims 15 anys ha centrat la seva activitat professional en les àrees de resposta davant d’emergències i crisis de salut pública, salut internacional i salut dels emigrants participant en diferents missions de cooperació sanitària, humanitària i de salut pública (refugiats, conflictes armats, epidèmies) i consultoria en serveis de salut.