Ciència a secundària. Col·laboració en el projecte europeu SOCLIMPACT

Al grup d’investigació de Nivell del Mar i Clima Marí de la UIB participam en un projecte europeu de recerca anomenat SOCLIMPACT. En aquest projecte una de les nostres tasques és analitzar com el canvi climàtic i la pujada del nivell del mar afectaran les platges de les Balears. Per fer això necessitam dades del major nombre possible de platges, i se’ns ha acudit una manera de lligar aquesta necessitat amb la voluntat de fer divulgació científica.

SOCLIMPACT

 

La nostra proposta és col·laborar amb els centres de secundària per elaborar un projecte educatiu que sigui implementat durant el curs 2018-19. En particular, aquest projecte tindria com a objectiu principal desenvolupar un sistema de monitoratge de la topografia i la batimetria d’una platja. Els alumnes s’ocuparien de construir l’equipament i de fer les campanyes de mesura que ens proporcionarien les dades que podrien ser emprades al projecte.

Els detalls del projecte educatiu dependran de les necessitats i els recursos de cada centre, però en qualsevol cas nosaltres proporcionaríem tant la formació i informació científica als professors com el material necessari per fabricar els aparells de mesura. Com a idees preliminars, pensam que aquest projecte es podria tractar des de diverses àrees:

  • Tecnologia: construcció d’aparells de mesura tant electrònics (basats en sistemes Arduino) com més rudimentaris (basats en principis bàsics de la física).
  • Matemàtiques/Informàtica: desenvolupar el tractament de les dades i fer estimes de l’impacte de la pujada del nivell del mar sobre la platja d’estudi.
  • Ciències de la Natura/Geografia: estudi del procés de canvi climàtic, les seves causes, i els impactes sobre el nivell del mar.
  • Llengua/Audiovisuals: creació de material audiovisual sobre el projecte que es pugui penjar a la web i distribuir per les xarxes socials, així com les notes de premsa per fer-ne difusió.

En definitiva, volem remarcar que aquesta proposta té, d’una banda, una intenció divulgativa, però també, i això és el que la distingeix d’altres iniciatives, els resultats obtinguts tindran una aplicació real en el marc d’un projecte científic.

Per tal d’explicar-vos els detalls de la proposta, us volem convocar a una reunió informativa el dijous 12 d’abril a les 11 hores, a l’aula AV05 de l’edifici Gaspar Melchor de Jovellanos, campus universitari i per videoconfèrencia a les seus universitàries de Menorca i Eivissa i Formentera.

Si estau interessats, us pregam empleneu el següent formulari